2010. augusztus 18., szerda

Mégis érdemes lesz jegyet venni Ribéry-ék szenvedésére?

Bár Franciaország csúnyán leszerepelt az idei dél-afrikai világbajnokságon, sőt mitöbb szinte minden válogatott jobb teljesítményt nyújtott nálunk, van, amiben a francia labdarúgás mindenki más előtt jár: ez pillanatnyilag nem a kreatív, látványos futball, hanem az azt körülvevő infrastruktúra. Az ország egyik legszebb stadionja, a Stade de France megállapodást kötött az Orange-zsal, mint vezető mobilszolgáltatóval, hogy 2011-től NFC (near field communication) technológián alapuló jegyrendszert vezetnek be. Az 1,2 millió Eurós M-Stade projekt révén a 81.000 férőhelyes létesítményben, amely otthont ad a nemzeti labdarúgó és rögbi válogatott mérkőzéseinek, valamint számos kulturális esemény színhelyéül is szolgál, Európában elsők között lehetőség arra, hogy NFC-képes telefonnal jussunk be egy-egy rendezvényre.
Ahogy az Orange vezetője, Bertrand Pladeau a project kapcsán arról nyilatkozott, a rendszert két lépcsőben fogják bevezetni. Az első fázisban a jegytulajdonosok az NFC-képes mobiljukat, mint a nyomtatott jegy teljes értékű virtuális alternatíváját tudják majd használni, míg a második szakaszban már mindehhez igénybe vehetik a kapcsolódó kényelmi és biztonsági szolgáltatásokat is. Az M-Stade tesztüzeme szeptember 24-én kezdődik, amikor az egykori kiváló francia teniszező, Yannick Noah koncertjére már NFC-képes telefonnal is be lehet lépni.
A trend egyértelműnek tűnik a szakértők szerint: a papíralapú jegyek korszakát követő virtuális jegyértékesítés az addicionális szolgáltatások miatt egyre inkább az NFC, és azon belül is az NFC-telefonok irányába megy el. Erre nemcsak a Stade de France és a korábban már általunk is röviden bemutatott Cityzi projekt a bizonyíték, hanem többek között az osztrák vasúttársaság és a Mobilkom Austria megoldása a vasúti jegy vásárlása terén, vagy a frankfurti metróban hat hónapja megkezdett pilot. Ez utóbbi során a metró területén NFC-képes és kétdimenziós-vonalkóddal ellátott úgynevezett „smart poster”-ekkel tesztelik a technológiát, illetve mérik fel a lakossági fogadtatást az innovációval kapcsolatban. A QR kód mobiltelefonos szkennelésével az utasok könnyen jutnak utazási információkhoz, vagy akár teljesen elektronikus városnéző túrák is elérhetőek rajtuk.

1 megjegyzés:

  1. A fotón a telefonon egy ún. Aztec Code látható, ami hasonló a QR-kódhoz.

    www.qr-kod.hu
    www.qr-code.hu

    VálaszTörlés