2011. január 20., csütörtök

Tovább nő a kontaktus nélküli piac

Nemrégiben több kutatócég is önálló anyaggal jelent meg az érintés nélküli technológiákra vonatkozóan. Az egyik meghatározó iparági kutatócég, az RNCOS által kiadott legújabb, az okoskártya piac alakulására vonatkozó jelentés szerint a globális okoskártya ipar átlagos éves növekedési üteme 2011 és 2013 között 12% körül lesz. A jelentés azt is megállítja, hogy az okoskártyák piacának legfőbb mozgatórugója a pénzügyi szolgáltatásokhoz kapcsolódó alkalmazások lesznek, és ez különösen igaz lesz az ázsiai és óceániai térségre.
A kutatócég véleménye szerint az EMV kártyák migrációjának növekedésével a közeljövő „óriási lehetőségek” tartogat a pénzügyi kártyák fejlődésében érdekelt szereplők számára, mivel ebben a szegmensben még csak a kiadott kártyák 20%-a chipes plasztik. Emellett a szakértők arra is rámutatnak, hogy kontaktus nélküli dual-interface-s kártyák a piac növekedésének egyik motorja lesz, mivel a tömegközlekedésben alkalmazott megoldásokkal szembeni legfontosabb elvárások a biztonság és a gyorsaság. A pénzügyi és közlekedési szektoron felül olyan területek, mint a telekommunikáció és az államigazgatás fogja biztosítani az okoskártyák növekedését.
Az RNCOS szerint a leglátványosabban fejlődő ázsiai és óceániai régióban elsősorban a magas 3G penetrációnak köszönhető a növekedés. Az olyan piacokon, mint Kína vagy India a SIM kártáyk iránti kereslet kétszámjegyű növekedést fog mutatni, amely erősíteni fogja az okoskártyák és chipek gyártóinak pozícióját.
Szintén nemrég látott napvilágot az IMS Research legújabb riportja, mely szerint 2015-re 2,5 milliárd magas-frekvenciájú kontaktus nélküli okmány lesz forgalomban. Az “RFID – Smart & Secure Contactless Applications – World – 2011” tanulmány szerint az érintés nélküli okmányok terjedését alapvetően három szektor generálja majd: állam által kiállított azonosítók, a szállítás és tömegközlekedés, valamint a fizetés és banki szolgáltatások. 2010-ben is ezen területek adták a leszállított, magas frekvenciájú kontaktus nélküli kártyák 85%-át.
A riport elemzői kiemelik, hogy 2010-ben már az állami szektor volt a legnagyobb megrendelő. Az új német, török, brazil és nem utolsósorban indiai e-okmányok jelentősen növelték a kontaktus nélküli okmányokra vonatkozó megrendelések arányát. A szállítmányozás és tömegközlekedés számára Ázsiában szállították le a gyártók a legtöbb ilyen okmányt, amelynek oka, hogy mind Kínában, mind Indiában, mind pedig Indonéziában megkezdték a helyi közlekedésben az érintés nélküli technológia bevezetését. Ez a folyamat a következő öt évben még jobban ki fog rajzolódni. A pénzügyi területen, ahogy az a másik kutatásból is kitűnt az EMV kártyák migrációjának növekedése volt jótékony hatással a kontaktus nélküli piacra. A trend folytatódásával a kutatók azt várják, hogy a bankszektorhoz kapcsolódó érintés nélküli okmányok 2015-re az összes ilyen okmány egyharmadát fogják kitenni.

Fényképek: www.eu.st.com    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése