2011. március 16., szerda

Elönt minket az „élelmiszerszemét”?

Régen foglalkoztunk élelmiszerbiztonsági kérdésekkel, de az elmúlt hónapok amerikai történései mellett nem szabad szó nélkül elmenni.
Szilikon-völgy. Az innováció és a tudásközpont szinonimája. Most egy új területen bizonyította, hogy az informatikai és a technológiai kutatás eredményeinek végtelen felhasználási módja van. Alig pár héttel azután, hogy Barack Obama aláírta a „Food Safety Modernization Act”-et, azaz az élelmiszerbiztonság korszerűsítésére vonatkozó törvény (ezzel a közeljövőben hamarosan foglalkozni fogunk), a Szilikon-völgyben új, „zöld” technológia jelent meg, amely nagyban segíti az élelmiszerszállítmányozó cégeket az előírások betartásában.
Hogyan lehet korszerűbb, eredményesebb módokat találni az élelmiszerszemét elleni küzdelem terén? Hogyan lehetne növelni az élelmiszerbiztonságot? Az Egyesült Államok megoldása az ún. zöld címkék bevezetése. A könyvelések és felmérések tanúsága szerint az összes gyümölcs és zöldség egyharmada megromlik valahol a termőföld és a vásárló között. Ennek oka, hogy rendkívül nehéz monitorozni a termény eltarthatósági idejét. Egy két fokos ingadozás a szállítás alatt és a banán, vagy a áfonya „élettartama” máris négy nappal csökkent. A jelenlegi technológiák legnagyobb problémája, hogy a raktér egészét vizsgálják, nem számolnak viszont más tényezőkkel, pl. azzal, hogy honnan süti a nap a kamiont. Ezek a technológiák viszont másrészről folyamatosan rögzítik, hogy mi történik az adott percben, illetve az út minden egyes lépését dokumentálják.
Kereskedői oldalról nézve komoly gond, hogy jelenleg minden papír alapú, csak a szállítólevéllel követhető nyomon az áru. Mindez azt jelenti, hogy a kereskedőnek, amennyiben nem akar romlott árut átvenni, minden egyes doboz egyesével kell átvizsgálnia. A Santa Clara-i székhelyű Intelleflex RFID alapú megoldásának célja pont az ilyen, a meglévő technológiákból fakadó problémák megoldása. A rendszer egy RFID címkében összesíti a hónapok hőmérsékleti adatait és a kapcsolódó információkat annak érdekében, hogy azt egy kézi eszközzel bármikor olvasni lehessen.


Az adatokhoz való újfajta gyors hozzáférés lehetővé teszi, hogy a termelők és a kereskedők megállapítsák, melyik árut rakodták be először, melyik áru volt kitéve esetleg negatív környezeti hatásnak. Így egyetlen rohadt alma miatt nem kell egész raklapnyi élelmiszert kidobni. Az Intelleflex által készített rendszer a hagyományos RFID chipek jelerősségénél akár százszor gyengébb rádiójelet is képes kilencven méteren belül érzékelni, és feldolgozni függetlenül attól, hogy milyen az adott termék csomagolása. Ennek elsősorban olyan esetekben van jelentősége, amikor a csomagolás olyan anyagot tartalmaz, amelyek visszaverik a rádiójeleket. Tetejében az új címkék kifejezetten környezetbarátok, mivel újrafelhasználhatóak, és a nagyjából egy év üzemidejű elemük távolról is bármikor ki- és bekapcsolható.
Az Állami Nyomda által kínált, hasonlóan magas színvonalú élelmiszerbiztonsági megoldásokról itt, míg ezen belül az RFID alapú szolgáltatásokról pedig itt olvashat.

Fényképek: http://www.food-faq.net/     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése