2011. november 28., hétfő

…és a piros sarokbaaaaaaan…


Terjedelmes cikket közölt a minap az NFC|Times azzal kapcsolatban, hogy a Google hogy látja a fizetési platform szabadságát. A cég illetékese nem hagyott kétséget afelől, hogy a keresőóriás a zárt NFC platformot zsákutcának tartja.
Osama Bedier szerint azok a pénztárca szolgáltatók, akik zárt platformban gondolkodnak, tévúton járnak. A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy az Isis fizetési rendszere és a vele együttműködő telekommunikációs cégek (a négy nagy amerikai MNO közül három: at&t, T-Mobile, Verizon) az általuk forgalmazott NFC-s telefonok megakadályoznák a GW elérését. A fizetésekért felelős vezető szerint, bár időt nyerhet ilyen lépéssel egy-egy szolgáltató, de semmiképpen sem győztes stratégia bármilyen hozzáférést blokkolni. Ugyanakkor szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy az említett telko cégeknek egyáltalán nem áll érdekükben saját maguknak konkurenciát teremteni, sőt egyes vélemények szerint az európai szolgáltatók is hasonlóan vélekednek, azaz a Google pénztárcáját ők is igyekeznek mellőzni.

Reményt ebben a küzdelemben a Google számára a kisebb szolgáltatók jelenthetnek, mivel számukra a magas beruházási költségek miatt nem éri meg saját tárcába invesztálni, főleg, ha azt a keresőóriástól megkaphatják. Az, hogy ez elegendő erőt ad-e majd a Google, hogy nyomást gyakoroljon a piacra, még kérdés. Mindenesetre Amerikában az egyelőre csak a negyedik nagy szolgáltatónál, a Sprintnél értékesített Nexus S 4G-n futó Google Wallet-et a szeptember végi megjelenést követően két hétben 200.000 töltötték le és aktiválták. 
Jelenleg elég nagy a bizonytalanság és a bizalmatlanság. Míg a Verizon szívesen forgalmazná a Galaxy Nexus-t annak NFC-képességeinek fenntartása mellett, arról nem nyilatkozott, hogy engedné-e a GW használatát ezeken a készülékeken, és az erre vonatkozó kérdést a Google is megkerülte. A bizonytalanság mögött az áll, hogy a GW-nek az alkalmazás futtatásához hozzáférést kell biztosítani a telefon biztonsági eleméhez akár fizetésről, akár kuponok felhasználásáról van szó. Márpedig a telkok ezt pillanatnyilag nem támogatják, mivel félnek, hogy ebben az esetben kicsúszik a kezükből az „irányítás”. Miért?
A Galaxy Nexus és a Nexus S eleve rendelkezik a beépített biztonsági elemmel és az alkalmazást támogató interface-szel. A beépített chip tárolja a fizetési információkat, a kuponokat, a hűségpontokat és minden egyéb ajánlatot. Ezen megoldás révén lehetséges, hogy a felhasználó egyetlen érintéssel fizessen, használja fel a kuponját és írja jóvá hűségpontjait a terminálnál. Ezt a felhasználói élményt akarja a Google a pénztárcája segítségével biztosítani. Azonban a biztonsági elem nemcsak beépített lehet, hanem lehet a SIM kártyában, vagy akár egy MicroSD kártyában is.
A GW és az Isis rendszerének legnagyobb különbsége, hogy míg az Isis (és a legtöbb MNO terveiben is ez szerepel) a bankoktól és a szolgáltatóktól kér pénzt, hogy beengedje azokat a biztonsági elembe, illetve beengedje azok ajánlatait a pénztárcájába, addig a Google a hirdetőkre alapoz, és a fizetési szolgáltatóktól nem kérne jutalékot.

Bedier a Galaxy Nexus bemutatása kapcsán elmondta, hogy a cég egyértelműen a nyílt megoldások mellett áll, mivel az elmúlt néhány év megtanította őket, hogy mindig a felhasználó választ, és ezért egy zárt modellel nehéz megfelelően működni. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a nyílt ökoszisztémák és az ingyenes alkalmazások forradalma teljesen megváltoztatta a mobiltelefonokat, azaz a Google ezzel igazolva látja a nyílt platformok melletti elköteleződését. Ugyanakkor a nyilatkozatok szintjén az Isis vezette együttműködés egyáltalán nem tart a Google-től. Ennek demonstrálására jelentették be szeptemberben, hogy hat nagy készülékgyártó (Samsung, LG, HTC, RIM, Motorola, Sony Ericcson) tervezi a közeljövőben olyan NFC-s mobilok bemutatását, amelyek képesek futtatni az Isis pénztárcáját és alkalmazásait. Magabiztosságuk abból fakad, hogy láthatóan a Google-nak még egy komoly problémát meg kell oldani: pénztárcájának képesnek kell lennie a különböző biztonsági elemek kezelésére, azaz az akár beépített, akár a SIM-ban van, akár a memóriakártyában.
Ahhoz, hogy a Google piaci pozíciója erősebb legyen, feltétlenül szükséges, hogy a kereskedők, kereskedelmi láncok az ő pénztárcáját válasszák. Ahogy arról már beszámoltunk nemrég, úgy néz ki, hogy jó úton halad ezen a téren a cég. Bár a vezetés is magabiztosságot sugároz e téren, az tény, hogy a terjeszkedés egyik legnagyobb akadálya a megfelelő terminálok hiánya. Ez pl. az oka annak is, hogy a nálunk is ismert Subway csak az üzletei 30%-ban tudta bevezetni a rendszert, és ott is csak fizetésre. Kuponokat és egyéb ajánlatokat még nem vett bele a megoldásba az étteremlánc. Éppen az ilyen esetek miatt a keresőóriás segíti a programba belépő kereskedőket, ami magába foglalja a terminálokat, a műszaki segítséget és a képzést is.
A harc tehát elkezdődött, ami hosszú távon mindenképpen a felhasználóknak javára válhat. Ugyanakkor az tisztán látszik, hogy az NFC ökoszisztéma még közel sem egy kőbe vésett rendszer. Még nem minden esetben világosak a szerepek, az érdekek és a célok az egyes szereplők esetében. Az mindenesetre valószínűsíthető, hogy a fenti helyzet hamarosan Európában, és ezen belül Magyarországon is előáll, mivel egyfelől a telkocégek és a bankok már elég erőteljesen mozgolódnak (ld. Mobil Tárca Egyesület), másfelől pedig a Google 2012 első felére ígérte, hogy belép az európai piacra. Addig minden fél számára marad a készülődés, a fegyverek megtisztítása és az sáncok megerősítése.


Fényképek: www.google.com, www.paywithisis.com 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése