2011. május 23., hétfő

Az NFC ma már valódi alternatíva


Blogunk elmúlt egy éve során igyekeztünk a biztonsági nyomdaipar által érintett összes felhasználási területet tárgyalni – a közlekedéstől a nyomtatott elektronikán át egészen az egészségügyig –, mégis az anyagok döntő hányada a kontaktus nélküli technológiákkal, ezen belül is az NFC-vel foglalkozott. Nem lesz ez másként ebben a post-ban sem, mert nem telik el úgy nap, hogy ne jelenjen meg egy-egy érdekes hír az iparágunk számára jelenleg legfontosabb technológiáról: 2011 az NFC és az NFC-képes telefonok éve lesz. Íme egy-két ezt alátámasztó hír.

Jelen blogban már többször említett félvezetőgyártó közzétette idei várakozásait az NFC-képes telefonokkal kapcsolatban. Az NXP, aki a Google együttműködő partnereként vett részt a kontaktus nélküli chipek Android 2.3-ba történő integrálásában, legfrissebb, IntoMobile-ban megjelent jóslata szerint a 2011-es esztendőben 40 és 100 millió közötti NFC-képes mobil kerül forgalomba. Semmi kétség, hogy már a 40 milliós szám is azt jelzi, hogy a technológia terjedése megállíthatatlan, mégis elég nagy a különbség a 40 és a 100 között. Ennek a nagy szórásnak az oka, hogy míg az NXP nagyon konzervatívan becsüli meg az idei várakozásokat, addig Rick Clemmer vezérigazgató elmondása szerint a Google jóval optimistább szcenárióval számol. Amennyiben a keresőóriás várakozásai beigazolódnak, úgy realitást a 100 milliós nagyságrend. Clemmer megjegyzi, hogy bár 2011 első fele viszonylag csendes volt, az NFC-technológia népszerűsége az első erre alkalmas telefonok piacra dobását követően villámgyors felívelést fog mutatni.
Az NXP becsléseit támasztja alá partnerének aktivitása is. A Google bejelentette a minap, hogy elsőként Európában vezeti be új termékét, a Mobile Wallet-et. Ennek oka, hogy a Marketing Week riportja szerint az öreg kontinensen lévő versenytársak nagy része nagyon rövid belül kijön saját fejlesztésű, NFC-alapú fizetési megoldásával. Bár a magazin állítása szerint a világcég a közeli jövőben elindítja szolgáltatását, a Google termékével kapcsolatban egyelőre kevés információ látott napvilágot. Annyi bizonyos, hoyg az ezzel foglalkozó részleg már megalakult a társaságon belül.
A sietség persze nem véletlen, ugyanis az IMS Research legfrissebb kutatása is arra a megállapításra jutott, hogy idén az NFC a „majd talán egyszer jó lesz valamire” kategóriából átlép a megkerülhetetlen technológiák közé. A technológia nagy utat tett meg az elmúlt hét évben. Az NFC-képes okostelefonok terjedése nagyban hozzájárul az NFC piaci térnyeréséhez. Az ilyen mobilok sokrétű felhasználási lehetősége (közlekedés, fizetés, személyazonosítás stb.) a piac dinamikus növekedését vetíti előre a következő évekre vonatkozólag.
A brit kutatócég felmérése szerint a biztonságos fizetési piac, az NFC és a digitális biztonsági piac az egyre több NFC-képes telefonnak és okmánynak köszönhetően drámai növekedésnek fog indul, és 2015-re 920 millió ilyen eszköz lesz már használatban. Ennek oka, hogy míg az elmúlt években az NFC technológia számos problémával küzdött (kevés volt az erre alkalmas eszköz, szinte alig volt kontaktus nélküli technológiát kezelni tudó terminál, nagyon kevés technikai támogatás kaptak a piaci szereplők, nem voltak világos üzleti modellek és érdekütközések voltak az NFC ökoszisztéma szereplői között), addig ezen gondok jórésze mára már megoldódott.

Ugyanakkor a kutatás is megjegyzi, hogy az NFC nem az egyetlen nagy növekedési potenciállal bíró digitális biztonsággal kapcsolatos szektor. A bankkártya-gyártás is jelentős emelkedés előtt áll a következő öt évben. Az okoskártyák száma 2015-re elérheti a 2,65 milliárd darabot. Ebben persze nagy szerepet fog játszani az, hogy a Kínai Népi Bank úgy döntött, hogy 2015-ig minden fizetési kártyát okoskártyára cserélnek, de az EMV-re és a kontaktus nélküli kártyákra való átállás minden fejlett piacot meg fog mozgatni.
A riport külön kitér a digitális biztonsági megoldásokra (e-ID-k, e-TAJ stb.), amelyek a jelenlegi 600 milliós darabszámról 2014-re megduplázódnak. Bár előreláthatólag ezen a téren is az ázsiai országok fogják vinni a prímet, a korszerű személyazonosítás megoldásokra való átállás mind Európára, mind Amerikára jellemző lesz.

Fényképek: www.pullthetriggers.com, www.csr.com      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése