2011. május 2., hétfő

Ha rajtunk múlna, lenne NFC az új iPhone-ban


Mindenki, aki egy kicsit is figyeli a tech-site-okat, blogokat bizonyára észrevette, hogy az iOS-Android szembenállás mellett egy Fradi-Újpest meccs lassan szláv karneválnak tűnik. Nálunk a Nyomdában is megosztottság van e téren. Míg többen a droidok mellett tették le a voksukat, addig sokaknak almás telefonja vagy éppen táblagépe van. Bár e cikk szerzője egy Galaxy-val kommunikál, ez a poszt mégis az iPhone-ról fog szólni.
Tagadhatatlan, hogy az Apple, mint márka óriási rajongótáborral rendelkezik. Ennek alapjait a kiváló és gyönyörű formatervezésű számítógépek, laptopok, illetve a termékek iPod-dal induló újhulláma tette le. Aki valaha készített kiadványt, végzett design feladatokat, vagy szerkesztett online magazint, szinte biztos, hogy dolgozott valamilyen Apple masinával.
Az iPhone4 tulajdonosok alig, hogy megszokták a mobiljukat, már természetesen megindultak az első pletykák az 5-ös sorozatról. Ez utóbbit az elmúlt évek tapasztalata alapján mindenki tavaszra várta, ami azonban – felborítva az eddigi termékciklust – úgy néz ki, hogy őszre tolódik. Mindenesetre hónapok óta jelennek meg különböző információk „jól értesült” forrásokra hivatkozva az új iPhone-ról, de az még mindig nem egyértelmű, hogy lesz-e benne NFC-támogatás, vagy sem. Bár nem reprezentatív, de olvasgatva a külföldi tech-blogokat, a többséget sokkolná, ha az NFC-technológia kimaradna az új mobilból. Olyannyira várják a felhasználók az NFC-támogatást, hogy számos pletyka szerint az az Apple számítógépek távoli irányítását lesz hivatva vezérelni.
A technológia segítségével a felhasználó a beállításait és adatait képes lenne áttölteni egy másik NFC-képes Macintosh-ra. Ha az iPhone-t NFC-vel egy Mac-hez kapcsoljuk, a számítógép képes lesz minden alkalmazást, minden beállítást és adatot kezelni egészen addig, amíg a tulajdonos a saját gép előtt ül. Abban a pillanatban, ha a mobil a hatósugáron kívülre kerül, a komputer visszatér az eredeti beállításokkal az eredeti üzemmód. Amennyiben ezt az Apple képes lesz kivitelezni, az valószínűleg az egyik legérdekesebb NFC felhasználási mód lesz – olyan stevejobs-osan újszerű.

Ugyan tavaly év végi hír, de mindenképpen ide kívánkozik, hogy az Apple és a Gemalto közösen fejleszti az új iPhone integrált SIM-kártyáját, amivel Apple kizárná a mobilszolgáltatókat a forgalmazásból. Néhány ezzel kapcsolatban azt rebesgetik, hogy mindennek az a célja, hogy az iPhone egy erős, profitot termelő mobil-pénztárcával rendelkezhessen.
Természetesen nem mi döntjük el, hogy lesz-e NFC az új iPhone-ban, vagy sem, de egy biztos, ha az iPhone5 NFC-képes telefon lenne, az óriási lökést adna a technológia fejlődésének és terjedésének.

Fényképek: www.iphone5newsblog.com     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése