2011. október 24., hétfő

Még kéz a kézben a QR kód és az NFC chip – nem sokáig


Korábban már mi is számot adtunk olyan kezdeményezésről, amely az NFC-képes mobilokban rejlő marketing lehetőségeket igyekszik kihasználni. Az NFC ismertségével és a technológia használatára képes telefonok terjedésével párhuzamosan egyre többen látnak fantáziát ebben az eszközben. Egyre több példa bizonyítja, hogy míg egyre több QR kóddal találkozunk, addig a jövő ezen téren is az NFC-é. A két technológiát még párhuzamosan alkalmazzák, de már csak ideig-óráig.
Távol-kelet mindig is élen járt a korszerű technológiák bevezetésében. Nincs ez másképp az NFC-vel sem. Szingapúr második legnagyobb tömegközlekedési vállalata, a SMRT NFC-s médiafelületeket hozott létre állomásain. Az „iMobSMRT”-ra keresztelt hirdetési felületek révén több mint két millió agglomerációból a városba ingázónak nyílik hozzáférése olyan szolgáltatásokhoz, mint például az egyetlen érintéssel történő taxifoglalás. De a tag-ek ezen kívül lehetővé teszik a menetrend letöltését, útvonaltervezést, térképek megtekintését, valamint kereskedelmi ajánlatok elérését éppúgy, mint a különböző médiumokhoz való hozzáférést. Az október 7-én indult program rövid ideje is számos cég, többek között az Asia Pacific Breweries, a Forever 21, a Nubee és a Jobstreet, a lépett be az iMobSMRT-ba NFC-kuponok felajánlásával. Annak érdekében, hogy NFC chip nélküli telefonokkal is részt lehessen venni a programban, a felületek QR kódokat is tartalmaznak.

Kanadában kifejezetten hirdetési célú NFC-képes display-ekkel kísérleteznek. A Gauge Mobile karöltve az ország egyik legnagyobb médiacégével, a Newad-del NFC-s posztereket telepítettek az egyetemi campusokra Kanada-szerte. A Gauge Scanvee platformjára alapozva a megoldás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy mobiljukkal a smart-hirdetést megérintve azonnal kedvezményt biztosító kuponokhoz jussanak hozzá, játékokban vegyenek részt, vásárolják meg, vagy értékeljék az adott terméket. Első körben 200 nagyméretű hirdetést tettek ki az ország leglátogatottabb egyetemein, és a szingapúri példához hasonlóan az NFC tag mellett QR kóddal is ellátták őket. A projekt sikere esetén a program következő lépésében olyan NFC-s filmposztereket kívánnak alkalmazni, amelyek a trailer megtekintésén túl lehetőséget biztosítanak arra, hogy a felhasználó elolvassa a kapcsolódó kritikákat, megkereshesse a legközelebbi mozit, és jegyet is vehessen a kiválasztott előadásra.

Fényképek: www.marketwire.com, www.nfcrumors.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése