2011. november 18., péntek

A virtuális és materiális világ szerelemgyereke


Korábban hírt adtunk arról, hogy a játékipar is érdeklődik az NFC technológia iránt, és szép sorra megjelennek az első ilyen típusú társasjátékok. Most azonban a technológia atyja, a Nokia tűzte zászlajára az ilyen új típusú szórakozás fejlesztését, amiben természetesen központi szerepet játszik a NFC-képes telefon.

Kutatási Központjában a Nokia három új, a Symbian-t futtató NFC-s mobilok számára fejlesztett játékkal rukkolt elő, amely új kategóriát kíván teremteni a mobiljátékok piacán: a kézzel fogható mobiljáték. Ehhez nincs is másra szükség, mint egy NFC-s telefonra és néhány NFC tag-gel ellátott tárgyra. Ez utóbbi lehet bármilyen NFC tag-gel bíró bérlet, hűségkártya, kitűző, hotelkártya stb., de természetesen a Nokia-tól online is lehet rendelni. A játék természetesen csak felismeri a tag-et, de azon semmilyen változtatást nem hajt végre, nem írja át, nem változtatja meg az adatait, és nem gyűjt információkat róla.


Az ezen tag-gekkel való kommunikáció a játék lelke. Segítségükkel a maguk fizikai valóságában játszhatunk a telefonunkkal, azaz a lassan elfeledett közös baráti vagy családi társasjátékozást próbálja a finn cég visszacsempészni az életünkbe. Egyelőre csak három elég egyszerű játékról van szó, de már most látszódik, hogy micsoda lehetőség rejlik a fejlesztésben. A „Nokia World Flags” egy klasszikus memóriajáték, amelyben majdnem kétszáz zászlót és párját kell megtalálni. A „Nokia Shakespeare Shuffle”-ben három-négy részre bontott idézeteket az angol mestertől, azonban az idézetrészletek sorrendje meg van keverve, így a játékosnak kell azt eredeti formájába állítani. Végül a „Nokia Nursery Rhyme Shuffle” a Shakespeare-játék kicsiknek szóló verziója, amelyben gyerekversek rímeit kell összepárosítani XX. század eleji művekkel.

Fejlesztők emellett már egy szójátékon, egy matematikai játékon, több kalandjátékon és számos régi társasjáték NFC-s változatán dolgoznak. Sőt olyan fejlesztések is célul vannak kitűzve, melyeket pl. egy plüss macival lehet játszani. Mindezzel a Nokia bizonyítani kívánja, hogy micsoda potenciál rejlik a technológiában, ami megítélésük szerint kiváló alkalmas oktató és családi játékok fejlesztésére is.

Fényképek:  http://www.youtube.com/user/nokiadevforum   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése