2011. május 11., szerda

Kézrátétellel gyógyítanak – biometriával a csalások ellen

Szinte minden országban komoly problémát jelent a társadalombiztosítással való visszaélés. Az egészségügyi szolgáltatások rendszere mindenképpen átalakításra szorul. Ezt a szükséget érezték meg a new york-i jogalkotók, akik a városnak évi öt milliárd dollár kárt okozó egészségügyi visszaélések miatt okoskártyákkal és biometrikus technológiákkal kívánják felvenni a harcot.
A társadalombiztosítási csalások sokszor egészen elképesztő formát öltenek a metropoliszban. napi 900 kezelést számlázó fogorvos, orvosi jóváhagyás nélkül kitöltött receptek, hamis követelés alapján kiszámlázott orvosi segédeszközök több millió értékben, egészségügyi szolgáltatásnyújtás több ezerszer olyan államban, ahol az orvos évek óta nem is járt. A sort végtelenségig lehet folytatni.
Ilyen visszaéléseket látva a jogalkotók az orvosi rendelők, kórházak, gyógyszertárak és klinikák számára olyan okoskártya bevezetését akarják, amely kódolt tenyérnyomatot is tartalmaz. A megoldás lényege, hogy egy adott orvos által elrendelt kezelést csak abban az esetben fogad el az elektronikus rendszer, a páciens egyértelműen azonosítható. Ezt az azonosítást szolgálja az egyedi biometrikus azonosítót kártya és a helyszínen történő tenyér-szkennelés. Amennyiben a két minta nem azonos, a rendszer nem engedi a „tranzakció” elindítását.
A kártya képes minden egyes szkennelés eredményét tárolni, és az eredményeket képes továbbítani a megfelelő hatóságnak. Mindezzel megakadályozható, hogy évente öt milliárd dollárt fizessen a társadalombiztosítás olyan kezelésekért, amelyek meg sem történtek.

Mintegy 20 millió dollárra rúgnak a rendszer bevezetésének költségei, de egyfelől ez már az első évben többszörösen megtérül, másfelől New York lehet az első, aki ilyen, biometrián alapuló megoldást vezet be az egészségügyi visszaélések megakadályozására.

Fényképek: www.sahdonline.com, www.aliciadiagnostics.com, www.brodermaninternalmedicine.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése