2011. augusztus 31., szerda

Mobil étkezési utalvány – egyelőre csak a törököknek

Ahogy arról már mi is többször írtunk, bár a mobilpénztárca virtuális, de ugyanúgy működik, mint egy valódi pénztárca. Persze egy-két apró eltéréstől eltekintve: nem dagadnak benne az aprók, nem szakad el benne az ötezres, nem kell benne keresgélnünk az adott üzlet hűségkártyáját, és nem gyűrődik rongyosra benne az étkezési utalvány sem. Legalábbis Törökországban a szerencsések utalványa már biztosan nem, ugyanis a Turkcell elindította a voucher-pilotját NFC mobilok számára.
Törökország piacvezető mobilszolgáltatója, a Turkcell elindította az első nem banki alkalmazásának pilotját. Az NFC mobiltelefonok számára elérhető applikációt a vállalat egyelőre csak ötven munkavállalója számára tette elérhetővé. A fejlesztés révén a felhasználónak csak hozzá kell érintenie telefonját az étterem vagy kávézó leolvasójához, hogy beváltsa utalványát. Az érintett félszáz alkalmazott számára az ételutalványt a múlt hónapban bemutatott, sajátmárkás, a Huawei által gyártott NFC-képes T20 telefon SIM kártyájára töltik fel, és résztvevők azonosítása a SIM-kártya sorozatszáma alapján történik.
Ugyanakkor természetesen más NFC-technológiás telefonnal is használható a rendszer. Sőt, Törökországban közel négy tucat olyan telefon is kapható, amellyel az „NFC bridge” technológia révén használható az alkalmazás. Ez azt jelenti, hogy, hogy a telefon SIM-jéhez mindössze egy flexibilis antennát kell csatlakoztatni, amely alkalmassá teszi a készüléket az applikáció használatára. Az áprilisban Cep-T Cüzdan néven futó mobilpénztárca program így olyan népszerű készülékeken is használható, mint a Samsung S5230.
Amennyiben a projekt sikeresnek bizonyul, a második fázisban a Turkcell kifejleszt egy összetettebb, több funkcióval rendelkező Ticket Restaurant alkalmazást, amelyet már OTA-n (over-the-air) keresztül tud majd feltölteni a SIM-kártyára.

Pénztárca első alkalmazása a Yapi Kredi Bank által kiadott PayPass fizetési applikáció volt, amelyet a Garanti Bank hasonló MasterCard virtuális kártyája követett. Ugyanakkor az ételutalvány nem az utolsó szoftver a nem banki megoldások terén, ugyanis a Turkcell az év végéig közlekedési jegy és hűségprogram alkalmazást tervez még elindítani. Emellett az Edenred (korábbi nevén Accor Services) szintén azt tervezi, hogy további negyven országban indítja el ételutalványainak mobilverzióját, amihez természetesen a kontaktus nélküli mobiltechnológiát kívánja használni.

Fényképek: www.turkcellmedya.com, www.teknoblog.biz    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése