2011. szeptember 27., kedd

Cél: 60 milliárd dollár megspórolása okoskártyával


Demokrata és Republikánus szenátorok közösen terjesztettek be törvényjavaslatot a Kongresszus elé, amelyben az ötven éve szinte semmit nem változott Medicare ID megreformálását akarják elérni. Ennek oka egészen egyszerű: a társadalombiztosítási számot is tartalmazó kártyával történő visszaélések becslések szerint 60 milliárd dollár kárt okoznak, amelyet egy megfelelő biztonságú okmánnyal jelentősen csökkenteni lehetne.

Az Egyesült Államok Medicare társadalombiztosítási programjában a 65 évnél idősebb állampolgárok (illetve néhány egyéb kritériumnak megfelelő lakosok) juthatnak egészségügyi ellátáshoz. Ez a 60-as években létrehozott rendszer számos tekintetben nem felel meg a kor követelményeinek, és jelentős költségvetési bevételkiesést okoznak az elavult rendszer miatti visszaélések. A meglévő kártyával párhuzamosan kialakítanának egy új megoldást, amelynek alapját a Szövetségi Védelmi Minisztérium ún. Common Access Card-ja adná. A tervezett szerint ez utóbbi kártyán tárolnák a TB azonosítót, az egészségügyi szakértő digitális fotóját, a biztosított PIN kódját és orvosának ujjlenyomatát. Az okoskártya „match-on-card” technológiát használna, azaz mind a megfeleltetés, mind a tárolás a kártyán történne, így a személyes adatok soha nem „hagynák el a plasztikot”. Az orvos rendelőjében a két kártya hitelesítené, hogy a pácienssel való találkozás az előre fixált időpontban történik-e, illetve, hogy jogosult-e a beteg a szolgáltatás igénybevételére. A hitelesítést követően az adatokat rögtön a fizetési processzorra küldené a rendszer.

Törvényjavaslat értelmében 29 millió dolláros beruházással öt pilotot indítanának. Ennek kidolgozását és elindítását az Egészségügyi Minisztérium végezné azokon a földrajzi területeken, ahol a program várható kockázatai magasak. A pilotok célja az ellátás minőségének növelése, a Medicare fizetési rendszer pontosságának növelése, a személyazonosság-lopások csökkentése, illetve a pazarlás, a csalások és a visszaélések megelőzése. A pilotok során a már létező szövetségi szabványokat és a meglévő személyiségi jogi szabályozást használnák az azonosításhoz valamint a személyes és biometrikus adatok védelméhez.
Az egy évesre tervezett programot követően a Minisztérium jelentést tesz a Kongresszusnak a fejlesztések állapotáról, a rendszer használhatóságáról és az adatbiztonság érdekében tett intézkedésekről. A bevezetés után két évvel újabb jelentés készülne, amely tartalmazna egy elemzést, amely a rendszer értékelésének alapját adná, és megfogalmazná a program szövetségi szintű kiterjesztésére vonatkozó javaslatokat.

Fényképek: www.drleonardcoldwell.com, www.medicare.gov   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése